technika, dzięki której możemy ustalić minimalny oraz maksymalny próg wrażliwości cenowej grupy docelowej konsumentów. Analiza parametrów cenowych produktu jest szczególnie zalecana firmom wprowadzającym nowy produkt lub usługę na rynek, jak i w przypadku zmiany parametrów cech rdzennych czy zewnętrznych obecnych produktów. Istotą badań cenowych jest wykazanie najbardziej optymalnych relacji pomiędzy produktem, a ceną.
Related Posts
Badania segmentacyjne
Badania segmentacyjne to jedne z najpopularniejszych badań rynku. Popularność owego narzędzia związana jest z wysokim wskaźnikiem konkurencyjności, napędzającym współczesną gospodarkę.... read more
Zalety badania marketingowego
Jakie informacje można uzyskać dzięki badaniom marketingowym? Badania marketingowe bywają nieocenionym źródłem informacji niezbędnych do podjęcia trafnej decyzji, która w rzeczywistości... read more
Badania wizerunku marki
"Marketing jest walką na percepcję, a nie wybory" - twierdzą Al Ries I Jack Trout i jako przykład podają Coca-Cola... read more
Reprezentatywność próby badawczej
Problem reprezentatywności próby w badaniach marketingowych od lat sprawia badaczom rynku i ich klientom wiele problemów. Przyjęło się twierdzić, że... read more
Kryteria w badaniach segmentacyjnych
Badania segmentacyjne, jak sama nazwa wskazuje mają na celu wyodrębnienie istotnych grup konsumentów danego produktu lub usługi. Sama kategoryzacja konsumentów... read more
Jakość obsługi nie powinna mieć znaczenia ze względu na miesiąc
Wg badań psychologicznych jeden niezadowolony klient dzieli się przeciętnie negatywną informacją z dziewięcioma innymi osobami. Dwóch niezadowolonych klientów to już... read more
Badanie chłonności rynku vs. badanie pojemności rynku
Pojęcia: pojemność i chłonność rynku podobnie, jak kategorie: popyt i podaż są konstruktami ekonomicznymi (dotyczą jednak nieco szerszego spektrum). Są... read more
Badanie jakości obsługi klienta
Co sprawia, że chętnie powracamy do danej restauracji, sklepu, placówki bankowej? Pierwsza nasuwająca się odpowiedź to dobry produkt, w przypadku restauracji... read more
Badania ilościowe
Badania realizowane z zastosowaniem metod statystycznych, prowadzone przeważnie na dużych próbach (najczęściej reprezentatywnych).Niewątpliwą zaletą metod ilościowych jest możliwość generalizacji wyników... read more
Agencja badania rynku
Instytucja specjalizująca się w realizacji badań rynkowych i społecznych z zachowaniem zasad metodologii badań, technik analizy statystycznej na... read more