W dostępnej literaturze poświęconej zastosowaniu badań marketingowych można znaleźć dość obszerne artykuły na temat modeli postępowania nabywców zarówno dóbr inwestycyjnych, jaki i konsumpcyjnych. Owe konstrukty poświęcone są analizie czynników determinujących zakup oferowanych produktów i bardzo często wykorzystywane są do realizacji badań marketingowych. Zarówno w przypadku rynków inwestycyjnych, jak i konsumpcyjnych wyróżnia się modele proste i złożone, które dodatkowo dzielą się jeszcze na strukturalne i sekwencyjne. Celem niniejszego artykułu jest omówienie jednego ze złożonych modeli o charakterze sekwencyjnym, który obrazuje zachowania nabywców na rynku inwestycyjnym. Mowa tu o konstrukcie autorstwa Kotlera- Armstronga. Wybór akurat tego modelu podyktowany jest jego stosunkowo małą popularnością na rynku (w porównaniu z modelami: Winda, Shetha czy Webstera), przy jednoczesnej atrakcyjności dla prowadzenia badań nad czynnikami determinującymi postawy nabywców inwestycyjnych. Model Kotlera- Armstronga w porównaniu do innych modeli, tego typu (wspomniane już wcześniej konstrukty autorstwa Winda, Shetha czy Webstera) jest bardzo przejrzysty i mało skomplikowany. Uwzględnia się tu jedynie dwa rodzaje czynników determinujących zachowania nabywców inwestycyjnych, są to: determinanty środowiskowe oraz czynniki wewnętrzne (związane z zakupami). Po wyróżnieniu tych dwóch grup, Kotler i Armstrong w obrębie pierwszej z nich (czynniki środowiskowe) wyodrębniają: bodźce marketingowe tj. kształtowanie produktu, politykę cenową, dystrybucję, promocję) i tak zwane „inne bodźce”. Do enigmatycznej kategorii „innych bodźców” zostają zakwalifikowane zjawiska ekonomiczne, technologiczne, polityczne, kulturowe i konkurencyjne. Czynniki środowiskowe (jako całość) wpływają na aspekty organizacyjne, co z kolei determinuje zachowania nabywców. W modelu Kotlera- Armstronga pod pojęciem wspomnianych powyżej aspektów organizacyjnych należy rozumieć wewnętrzne, jak i zewnętrzne otoczenie przedsiębiorstwa. Najistotniejszym elementem omawianego modelu jest centrum zakupów, gdzie dochodzi do przekształcenia surowych bodźców na konkretne reakcje nabywców (wybór produktu/ usługi/ dostawcy, wielkość zamówienia, terminy/ warunki dostawy, usługi posprzedażowe czy warunki płatności). Owe centrum zakupów to nic innego jak wszystkie osoby będące zaangażowane w podejmowanie decyzji o zakupie. Ogromny wpływ na ich finalne decyzje mają czynniki wewnętrzne danej organizacji oraz aspekty indywidualne i interpersonalne. Bazując na modelu Kotlera- Armstronga, aby przygotować racjonalny program działań marketingowych, należy najpierw dobrze zrozumieć, poznać mechanizmy, procesy owej przemiany „suchych” bodźców na konkretne decyzje o zakupie danych dóbr inwestycyjnych w danej organizacji. Nie jest to możliwe bez uwzględnienia wszystkich powyższych danych takich jak: czynniki środowiskowe, wewnętrzne, indywidualne czy interpersonalne. Dopiero zebranie tych wszystkich danych daje pełen obraz uwarunkowań postaw nabywców wobec konkretnych towarów. W świetle powyższej charakterystyki modelu Kotlera- Armstronga wydaje się on godzien uwagi i zastosowania przy realizacji badań marketingowych mających na celu wyłonienie czynników determinujących działania klientów na rynku inwestycyjnym.
Related Posts
Testowe badania sezonowego menu
Nasze smaki zmieniają się wraz z porą roku. Wiosną chętnie sięgamy po świeże warzywa, latem zajadamy się dojrzałymi owocami, jesienią... read more
Modele regresyjne w analizie rynku
W dzisiejszych czasach szybki rozwój i globalna konkurencja nie pozwalają przedsiębiorstwom na popełnianie nawet najmniejszych błędów, ponieważ każdy z nich... read more
Badania jakościowe
Badania prowadzone na małych próbach, realizowane zazwyczaj w formie indywidualnych wywiadów (IDI) lub zogniskowanych wywiadów fokusowych (FGI). Badania... read more
Profilowanie klientów sklepów e-commerce
W poprzednim artykule skupiliśmy się na roli jaką pełni segmentacja klientów przy prowadzeniu sklepu internetowego. Tworzenie grup klientów jest niezbędnym... read more
Badanie jakości obsługi klienta
Co sprawia, że chętnie powracamy do danej restauracji, sklepu, placówki bankowej? Pierwsza nasuwająca się odpowiedź to dobry produkt, w przypadku restauracji... read more
Badania CAWI
(Computer - Assisted Web Interviewing) - ankieta internetowa nadzorowana przez system komputerowy), technika badań ilościowych, w której respondent... read more
Monitoring prasy reklamowej
Każdy z nas zapewne spotkał się kiedyś z gazetką reklamową. Należy do jednej z najpopularniejszych technik marketingowych, dzięki temu, że... read more
Rynek lokalny czy regionalny?
Nie ważne czy jestem młodym przedsiębiorcą czy też doświadczonym ” rekinem biznesu”, za każdym razem kiedy myślisz o ... read more
Badania CAPI
(Computer - Assisted Personal Interviewing) - wywiad osobisty ze wspomaganiem komputerowym) technika badań ilościowych, w której ankieter firmy... read more
Jakość wyników badań marketingowych a funkcjonowanie przedsiębiorstwa
Badania marketingowe są ważnym elementem funkcjonowania niejednego przedsiębiorstwa. Kiedy na zebraniu zarządu, naradach działów pojawiają się pytania: jakie działania należy podjąć... read more